[ Login | Register | Lost password? | Forgot username? ]

Kem TaHa 2014

Jadilah hamba yang dicinta dengan solat sempurna, zikrillah mulia. Cintai Rasulullah dengan bacaan Al-Fatihah cara baginda. Kasihkan ibu ayah dengan cara hormati mereka. Ikutilah Kem TaHa 2014!

INFO LANJUT

TaHa English Camp 2014

Unleash Your English..Meet Cikgu Ila during TaHa English Camp. Enroll now!

INFO LANJUT

CABARAN BOWLING ANTARA VARSITI TaHa@U

Sertai Cabaran Bowling antara Varsiti di Mega Lane Shah Alam, Aras 4 Alam Sentral. 26 April 2014 bermula jam 9.00 pagi hingga 2.00 petang. Menangi hadiah wang tunai sejumlah RM4,500 beserta hadiah iringan.

INFO LANJUT

VIDEO

CINTA RABI'AH AL-ADAWIYAH

Baca »
15-03-2013 General

Airmata Lahad Datu

Subhanallah...airmata darah tumpah di bumi Lahad Datu angkara manusia yang telah hilang pertimbangan akal yang dianugerah oleh Allah untuk hambaNya berfikir secara rasional. Bila iman tiada di dada, ilmu dan akal mengikut pertimbangan sendiri, jiwa kosong bagaikan menunggu penghuni untuk mengemudi jasad. Kalau jasad dikemudi dengan perasaan semata-mata, akan rosak binasalah ia.

Baca »
06-03-2013 General

Saya Nak Jadi Popular!

Baca »
31-01-2014 General

JANGAR BIARKAN DIRI KOSONG

Baca »
15-03-2013 General

TIP TENANGKAN HATI

Hati kita sering diusik dengan rasa marah, tidak puas dengan apa yang ada iri hati dengan kesenangan dan kejayaan orang lain. Akhirnya akan timbul perasaan dengki, syak wasangka dan tamak haloba. Dr ‘Aid Abdullah Al-Qarni dalam tulisannya ’30 Sebab Penuntun Hati’ mengajak kita menemui kebahagiaan dengan membuat ruang yang lebih luas di hati keran itu adalah inti kebahagiaan sejati.

Baca »
07-03-2013 General

Word Crunchers!

In the movie 'Mary Poppins', Mary teaches the children in her charge a great big word. Let's play and see how many words you can create from it.

Baca »
15-03-2013 Kelab Taha

Malaysian Usage of English

Do you aware of the differences between Malaysia English (acceptable by Malaysians) and Standard English which is globally accepted throughout the world? I hope the following exercise will shed some light on the matter.

Baca »
14-03-2013 Kelab Taha

English Exercise 1 for Primary

Uncertainty About Subject-Verb Agreement Important terms: 1. Noun : a naming word, - e.g. tree, eraser, pen, cow, man, woman 2. Verb : a doing word or a word or group of words that expresses an action; - e.g. eat, sleep go, walk, buy, write, jump 3. Pronoun : a word that stands for a noun; - e.g. he, she, they, we, it, me, you 4. Verbs must agree with their subjects. The third person singular subject (he, she, it, Ali, the cat) takes an - s ending (enjoys, has, does, eats, was, is). 5. The plural subjects (we, you, they, we, the men, the cars, Ali and Abu) have no – s ending (enjoy, have, do, eat, were, are) Let’s try

Baca »
07-03-2013 Kelab Taha

Ukuran Sebuah Cinta

Di dlm Kitab Hayatus Shahabah, halaman 524-525 diriwayatkan kisah berikut: Menjelang Perang Uhud, Abdullah bin Jahsy mengajak sahabatnya, Sa’d bin Abi Waqqash utk berdoa. Ajakan itu dipersetujui oleh Sa’d. Keduanya mulai berdoa. Sa’d berdoa terlebih dahulu: “Tuhanku, jika nanti aku berjumpa dgn musuhku, berilah aku musuh yg sgt perkasa. Aku berusaha membunuh dia dan dia pun berusaha membunuhku. Engkau berikan kemenangan kpdku sehingga aku berhasil membunuhnya dan kemudian mengambil miliknya (sebagai rampasan perang).”

Baca »
15-03-2013 Taha@U

Kisah Sebiji Epal

Pada suatu masa dahulu, di sebuah pekan kecil bernama Jilan, tinggal seorang pemuda bernama Abu Salleh, yg berasal dari keturunan Imam Hasan r.a. Pada suatu hari ketika sedang leka bertafakur memikirkan kebesaran Allah SWT di tebing sebatang sungai, beliau ternampak gugusan buah epal yg dihanyutkan oleh arus sungai tersebut. Menyedari keadaan dirinya yg sangat lapar kerana telah beberapa hari tidak menjamah makanan, tanpa berfikir panjang beliau pun mengambil sebiji epal dari sungai itu lalu dimakan.

Baca »
15-03-2013 Taha@U

5 Syarat Untuk Maksiat

Suatu hari ada seorang lelaki yang menemui Ibrahim bin Adham. Dia berkata, “Wahai Aba Ishak! Selama ini aku gemar bermaksiat. Tolong berikan aku nasihat.” Setelah mendengar perkataan tersebut Ibrahim berkata, “Jika kamu mahu menerima lima syarat dan mampu melaksanakannya, maka bolehlah kamu melakukan maksiat.” Lelaki itu dengan tidak sabar-sabar bertanya, “Apakah syarat-syarat itu, wahai Aba Ishak?”

Baca »
15-03-2013 Taha@U

INFORMASI TERKINI

  • English Camp 2014

    InsyaAllah English Camp akan kembali lagi khusus buat ahli-ahli Kelab TaHa. Nantikan kehadiran kem ini yang pastinya akan membawa perubahan kepada tahap pembelajaran Bahasa Inggeris adik-adik..So jangan lupa untuk sentiasa mengikuti Portal ini bagi mengetahui tarikh kem.. Have Fun!

  • Kem TaHa 2014

    Adik-adik yang disayangi, Tunggu kehadiran Kem TaHa 2014 dan daftarkan diri untuk mengikutinya kerana Kem TaHa tahun ini menjanjikan kelainan yang pastinya memberi lebih manfaat kepada adik-adik...

           

KUMPULAN TaHa

TAKWIM AKTIVITI

MEDIA SOSIAL

Hubungi Kami

th-info@lth.gov.my

Nama :
Email :
No. Tel :
Perkara :
Mesej :